Archiefonderzoek

In het Gemeentearchief en op andere plaatsen ligt nog veel informatie over Harlingen op ontdekking te wachten. Gelukkig raken steeds meer mensen hierin geïnteresseerd.

De digitalisering maakt het steeds gemakkelijker informatie te vinden en te koppelen. Individuele onderzoekers zijn daar doorlopend mee aan de slag, vaak met medeweten van Oud Harlingen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de walvisvaart, de Harlinger badcultuur en rijksgebouwen in de stad. Regelmatig biedt ons Magazine ruimte voor een geheel of gedeeltelijk afgerond onderzoek naar bijvoorbeeld een bedrijf, een familie, een huis of een persoon. Bent u bezig met een onderzoek dat een relatie heeft met Harlingen? Laat het ons weten. Wie weet kunnen we elkaar van dienst zijn.

Grootscheeps archiefonderzoek gebeurt op dit moment door een Werkgroep Archiefonderzoek. Doel is het ontsluiten van eeuwenoude verkoopaktes van huizen in de Harlinger binnenstad (foto linksboven). De gegevens zijn voor iedereen toegankelijk via de website www.kleinekerkstraat.nl

Nuttige links hierbij zijn https://tresoarharlingen.wordpress.com/ en http://www.kwaad.net/Bogtman.html (boekje 'Het Nederlandsche handschrift in 1600' van W. Bogtman).

De sneupers zitten echter niet uitsluitend achter het scherm. Zo nu en dan trekken ze samen voor een wandeling door de stad, waarbij ze bij allerlei panden wetenswaardigheden uitwisselen die ze bij het lezen van aktes zijn tegengekomen.

Als het handschrift te 'oud' wordt, wordt het tijd voor een nieuwe cursus, in nog ouder schrift (linksonder).

Digitalisering is fantastisch. Toch wil je die stokoude papieren ook wel eens in het echt zien. Niet alleen in Harlingen zelf, maar ook in Leeuwarden liggen geweldige archiefschatten opgeslagen. Dat is wel een excursie waard. In de catacomben van Tresoar toont medewerker Otto Kuipers proclamaties en koopcontracten van Harlinger huizen (foto rechtsonder).